Det här ska du fråga din mäklare

Det här ska du fråga din mäklare. Inför en försäljning så finns det alltid frågor som dyker upp. Vissa av dessa är viktigare än andra och en del är av den karaktären att de måste ställas. En del frågor kan kännas pinsamma att ställa, men man måste vara medveten om att en mäklare är professionell och att det inte finns några frågor som är för dumma. Du står inför en stor affär - kanske den största i ditt liv - och det är klart att du måste få vetskap.

Vad ska man då ställa för frågor till en mäklare? Står du inför att anlita en mäklare så kan dessa frågor definitivt ställas med gott samvete:

  • Arvodet: Hur mycket kommer det att kosta dig och vilket typ av arvode vill mäklaren arbeta för? Det finns inga rätt eller fel gällande det senare. Ett fast arvode kan vara fördelaktigt om du verkligen vill veta exakt vad du kommer att få betala för din mäklare. Ett arvode som baseras mer på provision kan innebära att du antingen betalar mer- eller mindre pengar beroende på hur mycket din bostad säljs för. Det senare alternativet har fördelen i att du kommer att få en högmotiverad mäklare som kommer att göra sitt absolut yttersta för att du ska få så bra slutpris som möjligt - detta då det även ligger i mäklarens egna, ekonomiska intresse.
  • Tidigare försäljningar: Det kan vara en jobbig fråga att ställa, men den bör ändå avhandlas. Hur många objekt mäklaren har sålt - inom ditt område - är en avgörande faktor som kan vara till din fördel. En mäklare med god lokalkännedom och en bra referensbank av lyckade försäljningar inom ett specifikt område kan ofta innebära en stor skillnad då det gäller att attrahera spekulanter.
  • Andra objekt. Man kan inte kräva fullständig lojalitet och exklusivitet av en mäklare. Det man däremot kan kräva är ett stort engagemang och att det objekt man säljer ska säljas med största möjliga förberedelse. Det finns tyvärr exempel på där en mäklare inte ens närvarar vid sina visningar då han har så pass många som pågår samtidigt. Det är inte alls något som är tilltalande; det visar snarare på ett väldigt dåligt beteende som inte alls kommer att vara dig till gagn. Fråga hur många objekt som mäklaren ska sälja och om det handlar om flera, flera stycken så kanske det är bättre att hitta en annan. Risken finns att du och din bostad blir en i mängden.
  • Marknadsföringen: Hur ska din bostad säljas och vad har mäklaren för plan? Alla mäklare har olika stilar och använder sig av olika upplägg. Som kund så gäller det att hitta en mäklare vars strategi ligger nära den egna. Många fokuserar enbart på exempelvis professionella fotografier medan andra mäklare försöker få en större helhet med hjälp av bilder, texter och professionell styling. Många mäklare idag anammar även ny teknik där exempelvis drönare används för fotografering, där videosnuttar kan visa upp bostaden och där ljuseffekter kan sälja i exempelvis närheten till vatten eller andra fördelaktiga sidor av en bostad. Ingenting är fel eller rätt - men du bör se över vilken strategi mäklaren har.
  • Historik: Du bör se om din mäklare har rent mjöl i påsen. Det kan du göra genom att kontakta Fastighetsmäklarförbundet och dels se om mäklaren är registrerad där och dels också se om det finns någon historisk oegentlighet i form av exempelvis en varning.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Ursvik!

17 Feb 2020