Ska du sälja din bostad så kan det finnas en möjlighet att du får ett bud att ta ställning till innan visningen. Frågan är om det budet är något som du ska överväga? Det finns för- och nackdelar med att acceptera ett bud innan visning.
Marknaden håller på att återhämta sig igen. Använder man Stockholm som måttstock - vilket är normalt att göra - så kan man se att bostadsmarknaden gått från glödhet till ljummen och nu het igen under bara några år. Det är naturligt. Ser man till den mer glödheta perioden så fanns det en typ av försäljning av bostäder som var vanligt förekommande. Den som skedde innan visning - eller till och med, i vissa fall, innan förhandsvisning-visning.
Förklarat: en förhandsvisning är ett vanligt sätt att sälja bostäder på. En mäklare med lång erfarenhet har byggt upp ett stort kontaktnät inom ett specifikt område och kan använda sig av detta i samband med en försäljning. Ska en bostad säljas i ett specifikt område så kan mäklaren ringa upp tidigare spekulanter till bostäder som liknar denna och ge dessa en möjlighet till en förhandsvisning.
Det är inga konstigheter, men det som skedde under den glödheta perioden i Stockholm var att många spekulanter la bud redan innan dessa förhandsvisning. Man la sig alltså en positionering före alla andra och såg ett objekt långt före alla andra. Det sker kanske inte i samma omfattning nu, men förhandsvisningarna ä definitivt vanlig förekommande. Frågan är vilka fördelar man som säljare kan få genom en sådan snarare än genom att låta en försäljning nå den öppna marknaden?
Smidigare affärer till gagn för båda parter
Vilka för- och nackdelar som finns med att sälja genom en förhandsvisning ligger egentligen i sakens natur: att man aldrig kan veta hur priset sett ut om bostaden sålts genom en vanlig visning. Det är en potentiell nackdel för både säljare och köpare. Säljaren av bostaden kanske kunde ha fått ett betydligt högre pris - och köparen kanske kunde fått bostaden avsevärt mycket billigare. Man tar, helt enkelt, en chans.
Fördelen med att acceptera ett bud innan visning handlar egentligen om flera stycken. Dels så slipper man hålla på att städa, anlita en stylist och fotografera bostaden professionellt. Man slipper dessutom lägga ner en massa tid på att hålla sig borta under de helger som ordinarie visningar ska ske - och under kvällar då eventuella extravisningar ska äga rum.
En annan sak - som talar till fördel för båda parter - är att affären blir smidigare. En förhandsvisning ger enklare affärer och sker snabbare. Många kanske vill peka på att en mäklare har störst fördelar av detta upplägg. Så är inte fallet. I många fall så är det snarare tvärtom. Mäklaren missar chansen att göra sitt jobb - att presentera ett intressant objekt för så många som det bara är möjligt - och arbetar mäklaren i fråga mot en provision så kan detta, liksom för säljaren, innebära en lägre summa pengar än vad det potentiellt kunde ha blivit. Återigen dock: det vet man aldrig och det går endast att spekulera i.
Säljaren bestämmer om vem som köper
Klart står emellertid att det bud som normalt lämnas i samband med en förhandsvisning är tillräckligt attraktivt för att säljaren ska acceptera det och lämna eventuella spekulationer åt sidan. En bra mäklare kan värdera budet i fråga utifrån bostadens värde och hur den aktuella marknaden ser ut. Fördelarna blir, genom detta, ofta större än nackdelarna.
En viktig påminnelse till köpare är även detta: säljaren bestämmer. Många känner sig lurade i samband med att en bostad säljs innan visning. Man har byggt upp förhoppningar och förväntningar som grusas då fort objektet tas bort från Hemnet. Det råd man kan ge i detta är att själv vara på tå. Bygg upp kontakter med mäklare och var beredd på att själv anmäla intressen för eventuella förhandsvisningar. Orättvisan kan förvandlas till rättvisa också.