Så förnyar du enkelt i hemmet

Så förnyar du enkelt i hemmet. Att sälja en bostad handlar mycket om att sälja in en livsstil - ett koncept - som får en spekulant att vilja flytta in. Man försöker sälja in en tanke om förändring, odla ett frö hos en potentiell köpare som växer sig större där denne kan se sig själv och den egna familjen bo i bostaden. I många fall så krävs det att man förnyar. Något som kan vara både enkelt och billigt.

För många så handlar en förändring om någonting kostsamt. I synnerhet om det det handlar om att förnya och renovera inför en stundande försäljning. Faktum är dock att man måste hitta en balans i detta. En omfattande renovering är definitivt inte synonymt med ett högre slutpris och det behöver definitivt inte vara att anse som en sund investering.

Att totalrenovera ett kök eller ett badrum kostar mycket pengar och det ska mycket till för att den summan man lägger på detta ska komma tillbaka i samband med att man säljer. Det är möjligt - men det handlar om ett spel med höga insatser.

Bättre är därför att fokusera på det lilla. Man ska, som ett tillägg, även säga att många renoveringar knäpper spekulanter på näsan. Med detta menas att de inte alls faller folk i smaken. Fel färg, fel val av kakel, fel materialval kan bli ödesdigert i samband med en renovering i syfte att sälja till ett bättre pris. Din smak är inte synonym med alla andras smak.

Ett tips - om man vill renovera i exempelvis ett kök eller ett badrum med en tanke på att maximera ett slutpris - är därför att ta hjälp av exempelvis en inredare. Du kanske tycker att din smak är väldigt sober, men en inredare har stil, smak och känsla i sitt DNA. Det märks i det färdiga resultatet och det syns definitivt i slutpriset i samband med att bostaden säljs.

Ljus interiör

Förnya på ett enkelt och billigt sätt

Här kommer några tips på enkla, prisvärda förändringar som kan genomföras inför en framtida försäljning:

  • Måla om. Att måla om inför en visning - och fotograferingen, givetvis - kan vara den enskilt största nyckeln till ett högre slutpris. Man talar ofta om termen bang for the buck och här är definitivt ett exempel på detta. Du betalar för färg, för rollers och penslar (naturligtvis även för slippapper, täckplast och tejp) och du får en möjlighet att helt byta karaktär på din bostad. Se gärna över vilka färger som är heta för tillfället och i vilka rum dessa gäller. Även en tapetsering är gångbart sett till priset. Dagens non-woven-tapeter är enklare att sätta upp.

 

  • Byt ut knoppar. Köksluckor är en detalj som påverkar intrycket av hela köket. Köket i sin tur är idag mer tilltalande och viktigt för spekulanter. Ett alternativ är att lacka om gamla köksluckor i en ny färg - återigen: kolla vilka färger som är heta - men det kostar några kronor. Ett mindre kostsamt alternativ, med hög potential, är att byta ut köksknoppar. Det kostar inte alls mycket, men det ger hela köket ett lyft.

 

  • Möblera rätt. Hur vi ställer möblerna är lika viktigt som vilka möbler man har. Inför en fotografering och en visning så måste man tänka på att rymd är det som är det viktigaste för många spekulanter. Plocka undan allt onödigt, ställ möblerna annorlunda och försök att öppna upp bostaden. Speglar kan göra underverk sett till att de ger en illusion om större yta än vad som egentligen finns.

 

  • Måla om kaklet. Du behöver inte kakla om badrummet eller köket för att få ett kakel som känns som nytt. För en spottstyver av priset kan du istället måla om kaklet i den kulör du finner tilltalande. Återigen dock: tänk snarare på vad eventuella spekulanter gillar. Välj bort de allra starkaste och mest grälla färgerna.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Ursvik!

22 Jan 2020