Så säljer du ditt hus - steg för steg

Så säljer du ditt hus -steg för steg. Att sälja ett hus innebär en stor utmaning. De flesta har, i och med köpet, investerat en stor del av den egna ekonomin och det egna livet i bostaden och den stundande försäljningen kan av dessa anledningar vara både oviss och känslosam. Det man kan göra är att följa några steg som leder till bästa möjliga slutpris. Med rätt förberedelser ökar chanserna.

Vilka steg handlar det då om? Här nedan kommer en lista, men innan dess så bör du även tänka på att inte hoppa in i en affär utan att ha lite på fötterna. Det gäller framförallt val av mäklare. Se till att välja en sådan som har vana av husförsäljningar, som har erfarenhet och som du känner kemi med. Det kommer att handla om en ganska stressig process så du kommer definitivt att behöva professionalism och stöd.

En man överlämnar nycklar

Följ dessa steg inför en försäljning av huset

  • Steg ett - renovera? Fundera över om du vill sälja ditt hus i befintligt skick eller om det är dags att renovera innan försäljning. Det finns inga rätt eller fel i den här frågan. Rådfråga gärna din mäklare innan. Klart står att kostnaden för en renovering aldrig ska överstiga en eventuell vinst. Det handlar om en balansgång. Jämför gärna med priser i området och försök att se en röd tråd i hur de bostäder som sålts för mest sett ut. En annan viktig detalj är att renovering ska ske professionellt och korrekt. Om inte så ökar risken för konflikter med den som köper huset.

 

  • Besiktiga. Kontakta en besiktningsman som besiktigar ditt hus. Det är nödvändigt och den detaljen inkluderar även en dolda fel-försäkring. Besiktningen leder till trygghet för köpare och kostnaden är dessutom avdragsgill för dig som säljare.

 

  • Styla och fotografera. Mycket tyder på att hus - och övriga objekt - som stylats innan visning når högre höjder rent prismässigt. I kombination med professionell fotografering så kommer du som säljare att tilltala fler spekulanter och det objekt som du företräder kommer att skilja sig från mängden på Hemnet.

 

  • Visa upp bostaden som kommande. Hemnet har en tjänst som heter Kommande Objekt. Du kan i och med detta visa upp ditt hus och visa att det kommer att komma ut på marknaden. Det kan skapa ett sug som innebär att du får ge privata visningar och att du kan få mottaga bud innan bostaden, på riktigt, kommit ut.

 

  • Visningar. Var flexibel med visningar. Vill någon ha en privat visning så ställ upp med detta. Det lönar sig. Tänk även på att låta mäklaren jobba i fred och lita på att denne gör allt i sin makt för att du ska få ett så högt pris som möjligt. Det enda du kan göra - från och med detta steg - är att hålla tummarna. Och - städa. Se till att det är städat inför visningar och anlita gärna en städfirma. Ingen vill köpa en smutsig bostad; det ger en negativ bild som är svår att tvätta bort.

Där var några steg som du kan följa inför din försäljning av huset. Tänk på att det även tillkommer kontraktsskrivning, in- och utflytt och så vidare. Dessa steg kommer du - och din mäklare - att sköta tillsammans med den som ska köpa huset. Lycka till!

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Ursvik!

27 Jan 2020