Så kan du öka bostadens värde

Så kan du öka bostadens värde. Alla vill ha ett så bra slutpris som möjligt i samband med en försäljning. En värdering - även om man inte funderar på att sälja - kan leda till lägre kostnader. Den kan möjliggöra att man kan lägga om lånen, få lägre amortering och lägre ränta samt få en möjlighet att samla mindre lån under bostadslånet. Kort sagt: ett högre värde på bostaden har tydliga fördelar.

Frågan är enkel: hur kan man göra för att öka bostadens värde och dra nytta av de fördelar som finns i och med detta? Det finns några knep att ta till. Ska du sälja din bostad och vill göra det till ett maximalt slutpris så kan följande lista vara värd att utgå ifrån:

  • Renovera. Att renovera en bostad handlar inte om att göra så mycket som möjligt och lägga ner så mycket pengar man har råd med. Nyckeln är att ha en fingertoppskänsla. Lägger man flera hundratusen kronor på att renovera badrum och kök så är det en summa som kan vara svår att få tillbaka i samband med en försäljning. En mindre summa kan leda till ett större investering. Här kan man med fördel ta hjälp av mäklaren.

 

  • Renovera rätt rum. Det första rummet i en bostad är det viktigaste att renovera. Hallen är ofta avgörande för vilket intryck en potentiell köpare får av bostaden; ett intryck som är svårt att reparera. Därför kan det finnas ett värde i att renovera hallen och göra den mer attraktiv. Platsbyggda hyllor, speglar, nytt golv - med golvvärme - och en snygg färg kan innebära ett högre värde för en köpare.

 

  • Styling. Homestyling är något som numera inkluderas av de flesta mäklare. Det sker av den enkla anledningen att det fungerar. En stylist ser bostaden ur ett mer professionellt perspektiv och tänker sig vad en köpare vill ha. Det ska man ta fasta på som säljare. Att plocka undan, möblera på ett annorlunda sätt - med andra möbler - och att öppna upp bostaden genom mer luft är säkra kort för att nå bästa möjliga slutpris. Det handlar inte om kritik mot din smak. Många ser det som lite av ett övergrepp på den egna stilen och den egna smaken. Det är långt ifrån sanningen. En stylist låter köpare få använda sin egen fantasi och säljer in ett koncept och en livsstil snarare än bara en bostad i mängden. Det gör skillnad!

 

  • Städa. Verkligen? Ja, tyvärr så glömmer många bort vikten av städning i samband med en försäljning. Det straffar sig. En visning ska alltid innebära ett välstädat, fräscht och väldoftande objekt. Är det smutsigt, dammigt och allmänt sjavigt så kommer det att synas. Idag kan man dra av exempelvis en visningsstädning på deklarationen enligt Rut-avdraget. Det innebär att det inte är så dyrt att betala för en professionell städfirma. Och: det är värt varenda krona.

Se över energi och uppvärmning

Om man utgår från en villa - som man kanske inte tänkt sig att sälja i första taget - så finns det några ingrepp som både kan höja värdet och sänka de årliga kostnaderna. Här kan man se energi och uppvärmning som en nyckel.

Att byta till exempelvis bergvärme ger en villaägare en lägre driftskostnad och sparar åtskilliga kronor varje år. Kan man dessutom exempelvis byta tak- och fönster så är det också åtgärder som kommer att öka värdet på villan. Dränering är ett annat projekt som kan vara värdehöjande. Gemensamt mellan dessa är att de kostar pengar, att de är trista att göra - ingenting, bortsett från taket, kommer egentligen att synas rent estetiskt - och att de även måste genomföras.

Att ta hand om bostaden är också något som ökar värdet på densamma. Installerar du bergvärme så kan en ny värdering också visa på att det handlar om en rakt igenom sund investering med potential att sänka både din ränta och dina årliga kostnader för uppvärmning. Vid en försäljning så är bergvärme också något som många aktivt söker efter. Ett ingrepp med klar investeringspotential.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Ursvik!

5 Jun 2020