Renovera innan försäljning

Ska man renovera innan försäljning? Frågan är intressant och den kan ha olika svar. Klart står att en toppfräsch bostad är tilltalande för spekulanter och att sådana ofta når högre slutpriser. Men, man måste även vara medveten om att det högre slutpriset ska motivera en kostsam renovering också. Det är inte gratis att renovera och i synnerhet inte kök och badrum - två rum som många vill ha i toppskick.

Det handlar om en avvägning. Kan en renovering av badrummet för kanske 50-60.000 kronor innebära att slutpriset för bostaden kommer att ge 150.000 kronor mer? Kan man tjäna samma summa på att lägga ner 50.000 kronor på ett nytt kök? Det finns inga garantier och det är det som gör frågan om en renovering så pass delikat. Ju större insats och kostnad man lägger på en renovering, desto större blir också riskerna - men också chansen till högsta möjliga slutpris.

Det man kan säga är att det kan vara bra att ta mäklaren till hjälp och rådfråga denne. Om mäklaren anser att exempelvis ett kök är så pass slitet att det kommer att påverka en försäljning negativt så kan det vara en klar indikation på att det handlar om en sund investering. Samma sak gäller för badrummet. Om en mäklare ger det rådet så är det ofta något som baseras på både kunskap och erfarenhet; två detaljer som inte ska underskattas.

Välj hantverkare i samband med en renovering

Ett råd är att aldrig utföra en renovering utan professionell hjälp. Ska du sälja bostaden och renoverar i syfte att få maximal vinst så kommer du att tjäna på att anlita professionella hantverkare. Detta sett ur två synvinklar som också hör ihop. Den ena handlar om kvaliteten på jobbet. En hantverkare har kunskapen och verktygen för att ge den lilla extra touchen. Detta oavsett om det handlar om att lägga ett golv, kapa lister, sätta klinkers eller kakelplattor. Det syns en gigantisk skillnad på en lekmannarenovering och ett professionellt jobb.

Den andra delen av kvaliteten på jobbet handlar om att minimera framtida bekymmer. En köpare kommer att vilja veta vem som utfört en renovering och då man idag ser att konflikter gällande dolda fel är vanligt förekommande så kan det innebära problem.

Har du genomfört en badrumsrenovering på egen hand och det senare visar sig bli fukt- eller vattenskador så är du den som kommer att hållas ansvarig. Det är inte värt det. Med tanke på Rot-avdraget så behöver det heller inte vara så dyrt att leja in professionella företag. Du tjänar på det.

Ta hjälp av en stylist inför renoveringen

En annan sak att tänka på är att renovera för andra. Det vill säga: du ska sälja bostaden och du ska inte bo kvar i densamma. Renoveringen ska således ske med tanke på den stora massans smak och stil snarare än din egen. Att tänka mer klassiskt och tidlöst brukar vara mer lukrativt än att tänka modernt och utifrån de egna preferenserna.

Även här finns professionell hjälp att tillgå; en hjälp som ofta kan förmedlas av den mäklare du anlitar. De flesta mäklare idag använder sig av stylister i samband med en försäljning. En tjänst som ofta visat sig vara skillnaden mellan en bra affär och en jättebra sådan.

En stylist förvandlar en bostad genom att byta möbler, möblera om och genom att plocka undan detaljer som står i vägen för bostadens fulla potential. Man kan även använda den smaken och den tanken inför en renovering och låta en stylist vara närvarande vid val av exempelvis kakel och klinkers. En stylist vet vad som är modernt, vad som fungerar och vad som ofta är tilltalande i samband med en renovering. Det kan definitivt vara värt sin vikt i guld.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Ursvik!

26 Feb 2020